Blog o odżywianiu w chorobie Hashimoto – Paleo, Protokół Autoimmunologiczny
czwartek Czerwiec 29th 2017

Archiwa

Facebook

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 507222
  • Dzisiaj wizyt: 3
  • Wszystkich komentarzy: 338

Poskromić-Hashimoto-logo1.jpg

Targ-smaku1.jpg

Alergis.jpg

Wspieram-to1.jpg

genis.png

Fundacja-male.png

Gluten

Gluten to białko występujące w zbożach. Jest zbudowane z długiego łańcucha aminokwasów – cegiełek. Niestety poddawany licznym modyfikacjom genetycznym gluten stał się dla nas trudniej strawny. W związki z tym, nasz organizm nie jest w stanie poprzez trawienie pociąć tych łańcuchów aminokwasów, na dużo krótsze np.: AB, BC, CD. Gluten jest oporny na trawienie i udaję się go pociąć na łańcuchy np.: ABCD, BCDE, CDEFG. Są to dłuższe łańcuchy niż powinny być. Jeżeli zostanie spełnione kilka czynników na raz: środowiskowe, genetyczne, stres, wirusy, bakterie, zatrucie metalami ciężkimi i nieszczelne jelito, przez które te łańcuchy się przedostaną do krwi, nasz organizm, rozpoznaje je jako zagrażające i zaczyna produkować antyciała, aby je zlikwidować – mimikra molekularna. Niestety w związku z tym, że te łańcuchy są dłuższe niż powinny być, odpowiadają fragmentom budowy tkanek naszych narządów, np.: tarczycy, trzustki, stawów. Organizm więc, przez pomyłkę rozpoznaje również nasze tkanki jako wrogie i zaczyna sam siebie niszczyć. Dlatego właśnie należy wyeliminować gluten, ale też laktozę i kazeinę z diety – części tych łańcuchów są identyczne z naszymi tkankami.

W wypadku nietolerancji (w odróżnieniu od alergii) występuje opóźniona reakcja, i zidentyfikowanie, który pokarm nam zaszkodził jest znacznie trudniejsze. Nadwrażliwość na produkty bardzo rzadko jest potwierdzana badaniami. Symptomy nietolerancji możemy odczuć po dwóch godzinach, ale najczęściej pojawiają się dopiero następnego dnia lub nawet po trzech dniach od spożycia danego pokarmu. Opóźnione nietolerancje pokarmowe mogą wywołać niemal dowolne symptomy.

Sama nazwa glutenu zawiera w sobie przedrostek glu- czyli klej. Jego zadaniem jest scalania, sklejanie. Dlatego też mąki glutenowe dobrze się wiążą, wyroby są miękkie, elastyczne, chleb szybko wyrasta. Z mąkami bezglutenowymi już tak pięknie nie jest;)

Jelita zbudowane są z kosmków jelitowych, poprzez które wchłanianie są substancje odżywcze z pożywienia. Gluten przykleja się do jelita, przylega szczelnie do kosmków jelitowych, a co za tym idzie skutecznie upośledza wchłaniania substancji odżywczych z jedzenia. Ale także wydalanie toksyn, śluzówka jest podrażniona i mogą pojawiać się stany zapalne. Zaawansowanym stanem jest celiakia, którą leczy się dietą bezglutenową.

Najwięcej glutenu jest w pszenicy która:

  • Podnosi poziom cukru bardziej niż inne węglowodany (nawet słodycze) – tłuszcz odkłada się w okolicy brzucha
  • Powoduje Brain fog – otępienie, nie możesz się skupić, zaburzenia pamięci krótkotrwałej, uczucie bycia  za szkłem
  • Powoduje problemy jelitowe – gazy, wzdęcia, biegunka, zaparcia, skurcze, nudności
  • Forma pszenicy i stopień jej przetworzenia nie mają znaczenia dla poziomu cukru we krwi po jej spożyciu. Nie ma znaczenia czy węglowodany proste czy złożone i ilość błonnika. Jest gorsza od sacharozy – cukier w cukierniczce
  • Niestrawione fragmenty glutenu działają na Twój mózg jak opiaty – jak narkotyk, więc chcesz więcej i więcej kalorycznego jedzenia. Wniosek ten wysnuto na podstawie opioidowych peptydów w moczu osób cierpiących na autyzm i schizofrenię. A także występowanie syndromu odstawienia, po wyeliminowaniu glutenu z diety –niepokój i rozdrażnienie
  • Powoduje ataksję mózgową – problemy z koordynacją, równowagą, nietrzymanie moczu, ataki padaczki, demencja. Immunologiczna reakcja odpowiedzialna za problemy jelitowe może zostać skierowana przeciwko tkance mózgowej
  • Powoduje przewlekłą depresję, zmęczenie, senność, niemożność skupienia się na wykonywanych czynnościach
  • Powoduje neuropatię – zapalenie stawów obwodowych – mrowienie, drętwienie, zaburzenia czucia
  • Wywołuje bóle głowy, migreny z aurą, osłabienie kończyn
  • Może powodować napady epilepsji
  • Uszkadza i osłabia mięśnie – miopatia
  • Powoduje usztywnienie ciała
W USA co raz więcej lekarzy zaleca dietę bezglutenową osobom cierpiącym na schizofrenię, ADHD i autyzm.  Odnotowuje zdecydowaną poprawę stanu pacjentów, którzy zrezygnowali z glutenu.

Okazjonalne, świadome, lub nieświadome zjedzenie pokarmów zawierających gluten lub nabiał powoduje wytwarzanie antyciał przez nawet

3 do 6 MIESIĘCY – Dr Tom O` Bryan „Gluten Summit”

Oznacza to, że przez nawet PÓŁ ROKU jesteśmy narażeni na rzut choroby.

Dalej masz ochotę na chrupiącą bułeczkę z masełkiem?;)

Komentarze czytelników

4 komentarzy do “Gluten”

  1. ~Borys pisze:

    ciekawy artykuł!
    Choć już o glutenie sporo przeczytałem, to nie mogłem znaleźć informacji o tym, gdzie go jest najwięcej.
    Piszesz o pszenicy (też mi się tak na logikę wydaje), masz może wiedzę jakie to są wartości? jakie proporcje? i porównanie z innymi zbożami glutowymi.

    z góry dzięki za odp.
    pozdrawiam.

    • NieTruje pisze:

      Dziękuję:) Nie znam konkretnych wartości, ale najwięcej glutenu jest zdecydowanie w pszenicy, mniej znajduje się w życie i jęczmieniu. Ciekawie sprawa ma się z owsem, bo sam w sobie jest bezglutenowy, ale pola bardzo często są zanieczyszczone rosnącą pomiędzy pszenicą. Co gorsze owies ląduję do tych samych młynów i na te same taśmy produkcyjne przez które przechodzi również pszenica, więc jest również skażony i zakazany w diecie bezglutenowej. Bezglutenowy owies znajdziesz w produktach Proveny, mają certyfikat przekreślonego kłosa.

  2. ~Joanna pisze:

    Bardzo Ci dziękuję za ten wpis :)
    Tak obrazowo to przedstawiłaś, że łatwiej zrozumieć.

Komentuj